Griekenland gaat op 20 augustus definitief uit het Europese noodprogramma.
Het land krijgt een buffer van 15 miljard euro mee en schuldverlichting op langere termijn. De maatregelen moeten privé-investeerders voldoende vertrouwen geven om weer met Griekenland in zee te willen gaan.
De Eurogroep (ministers van Financiën van de eurolanden) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vinden dat het land na acht jaar financieel weer op eigen benen kan staan, maar helemaal in het diepe wordt het niet gegooid, bleek donderdagnacht in Luxemburg. Zo zal het land een aantal jaar onder verhoogde surveillance blijven om te zorgen dat het niet van het rechte pad afdwaalt of afspraken terugdraait.
Minister Wopke Hoekstra sprak na afloop van een “afgewogen pakket”. De schuld wordt verlicht door looptijden van leningen met tien jaar te verlengen en zo’n 5 miljard euro in vervroegde aflossingen te steken.
Van het nu bijna afgesloten derde steunprogramma waarvoor 86 miljard euro aan gunstige leningen van het Europese noodfonds ESM beschikbaar was, is volgens Hoekstra uiteindelijk circa 20 miljard niet gebruikt.
Sinds 2010 heeft het land 273,7 miljard euro aan gunstige leningen, waarvan 241,6 van de eurolanden en 32,1 van het IMF, ontvangen. Daarvoor moesten de Grieken zwaar bezuinigen en vergaande hervormingen doorvoeren in onder meer hun belastingstelsel, pensioensysteem en de gezondheidszorg.
Hoekstra zei dat het land "spijkerhard" heeft gewerkt en "indrukwekkende stappen heeft gezet, meer dan we twee of drie jaar geleden voor mogelijk hielden".